Hälsa

Nästan ingen vet det men färgen på ditt öronvax säger mycket om din hälsa!

Vi alla har öronvax men visste du att vi ska vara försiktiga med att ta bort det. Faktum är vi inte ska ta bort alls egentligen.

Varför undrar kanske du? Jo, för att öronvaxet hjälper till att blockera smuts, damm och bakterier som skulle kunna skada ditt öra. Därför är öronvaxet nödvändigt om du inte vill drabbas av någon sjukdom eller infektion. Dessutom så flyttar du bara smutsen längre in i hörselgången varje gång du kör runt med en bomullstopps exempelvis.

Men färgen på ditt öronvax säger en hel del om dig och din hälsa. Det är inte många som känner till detta så därför ska du nu få veta vad färgen säger dom din hälsa.

Är det gult och lite fuktigt, då är det precis som det ska. Men det finns andra färger och konsistenser du ska vara uppmärksam på!

Är ditt öronvax grått beror det på den naturliga reningsprocessen av örat. Detta är inte oroande, men om dess konsistens är torrt och sprött, kan du ha eksem.

Mörkt och klibbigt innebär att svetten kommer att generera en dålig lukt. Detta är dock inte farligt.

Svart eller brunt öronvax kan se läskigt ut, men det är inte farligt. Det är troligen orsakad av överproduktion av öronvax eller så är vaxet är gammalt.
Blod i öronvaxet kan tyda på allvarliga problem, och du bör uppsöka läkare.

Glöm inte att alltid uppsöka professionell hjälp om du är orolig över något.

Så nästa gång du rengör öronen, ägna mer uppmärksamhet åt hur öronvaxet ser ut!

Tyckte du detta var intressant? Dela det gärna med dina vänner så dom också får reda på vad öronvaxet säger om deras hälsa.

Se videoklippet här nedan: